Den världsberömde filmregissören Jan Troell är välkänd för många. Men få känner till hur hans karriär började under hans tid som folkskollärare på Sorgenfriskolan i Malmö på 1950-talet där han tog sina elever i anspråk för att göra en serie kortfilmer. Dessa filmer har länge varit okända, men upptäcktes på vinden hemma hos Jan Troell i Smygehamn under förberedelserna av en utställning om Jan Troell på Trelleborgs museum, som kulminerar inför Jan Troells 90-årsdag den 23 juli 2021.

År 1955 inledde Jan Troell sitt filmarbete med sina elever i klass 4c med en film som i dramatiserad form skildrar en skoldag i Jan Troells egen klass. De avsnitt där Jan Troell själv medverkar som lärare har fotograferats av elever med kameran på stativ. År 1958 gör han filmen ”Stad” i samarbete med sin klass och några andra lärare. Filmen skildrar ett dygn i Malmö och har länge räknats som Jan Troells första film, eftersom den visades i tv 1960.

Denna föreläsning om Jan Troells tid som lärare innehåller flera unika exempel ur filmer från Jan Troells okända 1950-tal och spännande vittnesmål från en av Jan Troells elever.

Föreläsningen har producerats av produktionsbolaget Film Fatale AB, med stöd av Jan Troell.

Speaker: Björn Kjellman

Tisdag 16 mars, 17:30 på BUFFplay.se